Термін «обмежено придатний» для військовозобов’язаних скасовано: коли громадяни мають пройти повторний медичний огляд?

Термін «обмежено придатний» для військовозобов’язаних скасовано: коли громадяни мають пройти повторний медичний огляд?

2 квітня 2024 року президентом України Володимиром Зеленським був підписаний законопроєкт №10313, згідно з яким усі військовослужбовці, що отримали статус від ВЛК обмежено придатних, повинні повторно пройти військо-лікарську комісію.

Проєкт Закону опубліковано на офіційному вебпорталі парламенту України. Відповідно до постанови, термін обмеженої придатності до військової служби скасовується. Всі чоловіки призовного віку, які перебували в цьому статусі, зобов’язані наново пройти медичний огляд.

Зараз ВЛК зможуть визначати лише 2 стани осіб – придані чи непридатні до несення служби у лавах ЗСУ. На виконання закону відведено 9 місяців від дня його публікації. Наразі Міноборони повинно внести зміни до підзаконного наказу №402 від 14.08.2008 про норми військо-лікарських експертиз, де буде чіткий перелік станів здоров’я, для віднесення людини до певної категорії. 

Законопроєкт набуває чинності через 1 місяць із наступного дня після його оприлюднення в офіційних джерелах. У цьому ж документі визначено нові права для бійців:

  • військовий може лікуватись впродовж 12 місяців, у тому числі за межами країни, без потреби кожні 4 місяці проходити ВЛК особисто;
  • грошова компенсація родині за загибель захисника зросте до 15 млн гривень.

Нововведення стосуються також військових капеланів. Ними не можуть бути особи, що належать до РПЦ. Про це повідомила народна депутатка і. Геращенко.

Буревій пронісся більшістю областей України 2 квітня на знеструмив сотні населених пунктів Попередня стаття Буревій пронісся більшістю областей України 2 квітня на знеструмив сотні населених пунктів
15 хв на купівлю-продаж автомобіля через застосунок Дія: як скористатись послугою Наступна стаття 15 хв на купівлю-продаж автомобіля через застосунок Дія: як скористатись послугою
Згорнути