5 категорій продуктів, які не можна вживати при жовчнокам’яній хворобі

5 категорій продуктів, які не можна вживати при жовчнокам’яній хворобі

Наявність каменів у жовчному міхурі змушує людину ретельніше ставитись до харчування та урізноманітнювати раціон. Запобігти каменеутворенню або зменшити симптоми ЖКХ можна шляхом виключення із їжі всього 5-ти категорій продуктів.

Молока та молокопродуктів високої жирності

    Розчеплення жирів в організмі відбувається важко, що провокує утворення каменів. Відмовлятись від молочної продукції не варто, достатньо обирати позиції із низьким показником жирності.

    Фастфуд

      Перероблена їжа містить багато солі, насичених жирів, надмірну кількість підсолоджувачів смаку, готується часто без дотримання санітарних норм, тому від неї краще відмовитись на догоду вдома приготованим стравам.

      Перероблені вуглеводи

        Мова про рафіновані вуглеводи з дуже низьким рівнем вітамінів, клітковини та високим глікемічним індексом. Вони довго перетравлюються та провокують стрибки цукру в крові.

        Смажене

        Зміна процесу обробки продуктів із смаження на готування на парі збереже всі вітаміни у них та виключає наявність трансжирів у стравах, як при обсмажуванні.

        Червоне м’ясо

          Жирні сорти м’яса змушують організм докладати більше зусиль для перетравлення.

          Дієта при жовчокам’яній хворобі забороняє вживати прянощі, кислу капусту та яблука, копченості, гриби, консервовану продукцію та свіжу здобу, проте їх негативний вплив оцінюється значно менше, ніж перерахованих вище категорій харчів.

          Харчова залежність від майонезу – міф чи реальна небезпека Попередня стаття Харчова залежність від майонезу – міф чи реальна небезпека
          ТОП-3 найкорисніші речовини для стабільної роботи серця Наступна стаття ТОП-3 найкорисніші речовини для стабільної роботи серця
          Згорнути