Топ 8 інгредієнтів у косметиці, які можуть нашкодити здоров’ю людини

Найцінніший елемент у кожному косметичному засобі – його склад. Незалежно від ціни та призначення, шампуні, креми та інші товари від багатьох виробників можуть містити як корисні, так і шкідливі інгредієнти. Вміння розшифрувати склад косметичних продуктів – вигідна навичка, особливо для власників чутливої шкіри, а також при індивідуальній непереносності конкретних компонентів.

Які наслідки можуть спричинити шкідливі інгредієнти в складі косметики

Небезпечними для здоров’я людини є компоненти в косметиці, які здатні завдати шкоди як поверхнево (у вигляді почервоніння, свербіння шкіри тощо), так і на весь організм системно. Використання засобів з небезпечним складом може призвести до таких наслідків, як:

  • порушення мікрофлори – активне та надмірне очищення шкіри призводить до руйнування захисного бар’єра, зниження імунітету, зменшення здатності протистояти шкідливим бактеріям;
  • алергічні реакції, які проявляються у вигляді висипів, свербіння, почервоніння, набряків;
  • ризик розвитку дерматиту, дерматозу;
  • зміни на рівні генетики – проникнення та накопичення канцерогенів з ймовірністю розвитку доброякісних та злоякісних новоутворень, мутагенна дія;
  • фототоксичність – стійкість шкіри до несприятливих УФ-променів може знизитися, внаслідок чого дерма піддається передчасному старінню;
  • порушення гормонального фону, яке впливає на репродуктивну функцію та здоров’я організму в цілому.

Важливо розуміти, що список можливих наслідків – індивідуальний варіант розвитку подій відповідно до генетики, схильності до алергії, стану імунітету, тривалості застосування косметики з конкретними інгредієнтами.

Які шкідливі компоненти можуть ховатися у складі косметики

Шкідливі інгредієнти у складі косметики є умовно небезпечними. Компоненти з доведеним негативним впливом на здоров’я людини заборонені до застосування у засобах, але їхній список та концентрація може варіюватися в різних країнах. Проте деяких інгредієнтів варто уникати, обираючи косметику, щоб в зайвий раз не нашкодити організму.

Парабени

Найпоширеніші косметичні консерванти, які здатні продовжити термін придатності товарів завдяки протигрибковим та антибактеріальним властивостям. Парабени глибоко проникають у шкіру, тому можуть викликати гормональні порушення та передчасне старіння дерми.

Формальдегід

Консервант часто використовується в засобах для волосся. Велика концентрація речовини є токсичною й може викликати подразнення шкіри та слизової очей. Формальдегід у чистому вигляді заборонений до застосування у косметиці.

Оксибензон

Часто компонент використовується у складі протисонцевих препаратів. Головний мінус – він може накопичуватися в організмі та провокувати алергічні реакції. Засоби з оксибензоном не рекомендовані до застосування людям з чутливою шкірою, з хворобами ендокринної системи, вагітним та жінкам, які годують.

Вазелін

Косметичний вазелін проходить ретельний процес очищення, після чого застосовується як основа для кремів та мазей. Молекули компонента достатньо великі, але вони не проникають у шкіру, а створюють на її поверхні непроникну плівку. У результаті шкіра не дихає й паралельно створюється живильне середовище для багатьох мікробів.

Гідрохінон

Синтетична сполука часто застосовується у кремах для освітлення пігментованих плям. Небезпека сильного подразника дерми полягає у його мутагенному та канцерогенному потенціалі. Косметику з таким продуктом можна використовувати курсом, але не постійно, паралельно поєднавши з протисонцевим кремом.

Фталати

Використовуються у виробництві косметики, щоб продукт був еластичнішим та надовго зберігав свій запах і колір. У невеликих концентраціях компоненти неагресивні, проте при накопиченні в організмі здатні впливати на репродуктивну функцію у чоловіків та стати причиною розвитку онкологічних захворювань шкіри.

Триклозан

Антибактеріальний компонент, який можна часто зустріти у складі мила, зубної пасти, дезодорантів. Триклозан шкідливий тим, що здатен знищити корисні та шкідливі бактерії. При постійному застосуванні спостерігається накопичувальний ефект, який негативно впливає на мікрофлору. Триклозан рекомендовано до додавання лише у ті препарати, що можна змити.

Мінеральна олива

Інгредієнт виступає як недорогий аналог натуральних масел, який створює лише поверхневий ефект без повноцінного догляду за шкірою. Компонент формує захисну плівку на шкірі, проте не живить та не зволожує її. При регулярному використанні косметики з мінеральною оливою створена плівка гальмує метаболізм дерми, провокує комедони та запалення.

У складі косметичних засобів можуть бути інгредієнти, які не шкодять здоров’ю, проте їх наявність не чинить ніякого корисного ефекту. До таких елементів можна віднести гіалуровану кислоту низькомолекулярної структури – саме вона найчастіше зустрічається у більшості товарів. Речовині вдасться проникнути крізь верхній шар шкіри, але скрізь базальну мембрану клітини – ніколи. У список компонентів у складі косметики, які не дадуть повноцінного ефекту, також входять колаген, еластин та плацентарний екстракт.

Як убезпечитися від шкідливих інгредієнтів у косметиці

Перед покупкою необхідно обов’язково вивчити склад засобу. Щоб бути більш впевненим у безпеці продукту, можна використати інтернет та прочитати інформацію про кожен компонент уподобаної косметики. Це вимагатиме витрати часу, проте отримана інформація допоможе швидше орієнтуватися в майбутньому в таких питаннях.

При можливості перед покупкою товару можна попросити пробник засобу або використати тестер у магазині для отримання гарантії відсутності алергічної реакції. Косметика наноситься на зап’ястя, й протягом 24 годин необхідно спостерігати за реакцією шкіри. Якщо покупцю важко дається розбір складу чи просто немає часу, але хочеться використовувати саме безпечну продукцію, то варто обирати бренди, які пройшли сертифікацію відповідно до міжнародних стандартів якості та безпеки.

Топ 10 найкорисніших для здоров’я фруктів Попередня стаття Топ 10 найкорисніших для здоров’я фруктів
Топ 9 найновіших технологій штучного інтелекту 2024 Наступна стаття Топ 9 найновіших технологій штучного інтелекту 2024
Згорнути