Топ 9 найновіших технологій штучного інтелекту 2024

Топ 9 найновіших технологій штучного інтелекту 2024

Штучний інтелект – інноваційна та ефективна розробка інформаційних технологій. Унікальні можливості ШІ виводять на новий рівень комунікаційні та аналітичні навички людини. Завдяки інтелектуальним вмінням машин покращилася продуктивність функціонування багатьох сфер суспільства.

Основні переваги використання штучного інтелекту

Інформаційні технології на основі штучного інтелекту дозволяють краще оптимізувати виробничі процеси. З їх допомогою відбувається автоматичне налаштування необхідних інструментів для розв’язання дрібних завдань. Таким чином усі представники бізнесу отримують можливість сфокусуватися на пріоритетних завданнях. Таке комплексне охоплення сприяє оперативному та економічно-позитивному зростанню компанії.

Ось основні особливості використання штучного інтелекту.

  1. Економічність – цей аспект має найбільш вагомий вплив. Суть економії полягає в скороченні часового проміжку на налаштування виробничої рутини (створення бази даних, написання текстів, створення контенту). В результаті підприємці отримують можливість виконувати стратегічне планування повною мірою.
  2. Автоматизація. Генерація та аналіз інформаційних даних за допомогою ШІ мінімізує ймовірність появи помилок через людський фактор. Цей фактор створює гарне підґрунтя для налаштування циклічних завдань.
  3. Покращення творчих можливостей. Штучний інтелект оперативно розробляє нові пропозиції у графічному дизайні, а саме створюється нова палітра кольорів, запроваджуються візуальні інноваційні ефекти, генеруються креативні макети сайтів.

Головною перевагою штучного інтелекту вважається здатність підмічати нюанси в технологічних процесах, які є невидимі для неозброєного ока. Залучення ШІ допомагає впоратися із завданням без втрати критично-важливих ресурсів.

Сфери застосування штучного інтелекту

Інноваційні технології штучного інтелекту найчастіше зустрічаються у сферах, в яких вкрай важливими є швидкість оброблення великої кількості інформації. Тому впровадження ШІ є актуальним в наступних сферах діяльності.

  1. Промисловість. Інтелектуальні можливості штучного інтелекту використовуються для автоматизації виробничих процесів, які сприяють скороченню термінів на виробництво та збільшенню кількості потужностей. Найчастіше запроваджується система роботизації для збирання конструкцій, дослідження, класифікації та тестування. На таких підприємствах ШІ застосовується для обробки та аналізу даних, а також для проведення бухгалтерських обчислень.
  2. Державний сектор. До цієї категорії належать системи відеоспостереження та датчики руху, які дають змогу уникати небезпечних ситуацій у місцях масового скупчення людей. Правоохоронні органи застосовують технології штучного інтелекту для розпізнання злочинців, попередження крадіжок та звірки документів. Уряд використовує ШІ для систематизації державних документів, написанні ліцензій та патентів.
  3. Медицина. Штучний інтелект дає змогу лікарям швидко зібрати дані та скласти анамнез, на основі котрих їм легше встановити діагноз. Розумні програми застосовуються в діагностичних цілях для швидшого виявлення та розпізнання ракових захворювань, встановлення проблем в усіх системах організму. Використання інтелектуальних пристроїв надає можливість зчитувати життєві показники та в разі критичної потреби викликати швидку медичну допомогу.
  4. Побут. Технології штучного інтелекту широко застосовуються в домашньому побуті. Вони дають змогу контролювати та упорядковувати побутові процеси, такі як прибирання, освітлення, використання водних ресурсів.

Інтелектуальні системи на основі штучного інтелекту значно поліпшують умови життя. Вони дозволяють ефективно розподіляти людські ресурси та можливості, але прерогатива за розпорядження власним життям залишається за людиною.

Нові галузі інформаційних технологій 2024

Інноваційна область інформатики у 2024 році розробила та удосконалила технології ШІ, які спрямовані на покращення виробничих процесів та поліпшення якості життя. 

  1. Комп’ютерний зір – це область штучного інтелекту, основним завданням якої є інтерпретування візуальних даних. За їх допомогою відбувається ідентифікація об’єктів, аналіз емоцій, розпізнання обличчя.
  2. Автономні транспортні засоби. Штучний інтелект став революційним в транспортній галузі. Інтелектуальні технології, за даними статистики на 2023 рік, мінімізували кількість аварій та значно покращили потік транспорту. Ці програми дозволили користуватися особисто автомобілем людям, які не мають професійних навичок у водінні ТЗ.
  3. Розпізнання мови. Інформаційні технології на основі штучного інтелекту 2024 року використовуються для обробки природної мови. Широке впровадження NLP в чат-боти, віртуальні помічники та системи розпізнання голосу значно підвищили рівень комунікації з клієнтами.
  4. Системи для рекомендацій. Електронна комерція застосовує рекомендаційні системи для аналізу даних користувача вебресурсів. В результаті програми надають потенційному клієнту цілеспрямовані рекомендації, які здатні підвищити рівень конверсії.
  5. Поглиблене навчання. У 2024 році очікується поява 5G мереж, яка дасть змогу навчатися без явного програмування в таких сферах, як медицина, транспорт та фінанси.
  6. Граничні обчислення – аналіз даних в реальному часі є найбільшою перспективою ШІ. Це унікальна можливість, яка дає змогу оцінити стан ситуації та негайно використати відповідні інструменти для розв’язання проблем.
  7. Пояснення штучного інтелекту (Explainable AI). Ця технологія дає змогу пояснити результати обробки даних штучним інтелектом зрозумілою мовою для людини. 
  8. Прогнозування. Алгоритми штучного інтелекту для обробки даних та прогнозування майбутніх подій використовуються для прийняття обґрунтованих рішень та оптимізації маркетингових кампаній.
  9. Трансформатор 3 (GPT-3) – це генеративний ШІ, який вважається передовою розробкою для обробки мови. Програма використовується для створення контенту, написання текстів та електронних листів, а також кодування.

Широке розповсюдження інноваційних технологій на базі штучного інтелекту призвело до появи етики A.I. Даний напрямок у 2024 році буде займатися етичною інтеграцією у сферу діяльності людини, основним завданням якої є правомірне та доцільне використання можливостей ШІ.

Попередня стаття Топ 8 інгредієнтів у косметиці, які можуть нашкодити здоров’ю людини
Наступна стаття ТОП-15 найнадійніших автомобілів
Згорнути