Засудження криптогенія та засновника криптобіржі FTX на 25 років

Засудження криптогенія та засновника криптобіржі FTX на 25 років

Криптомільйонера та засновника збанкрутілої криптовалютної біржі FTX Сема Беркман-Фрід, 28 березня 2024 року засудили до 25 років позбавлення волі. Суд визнав його винним за сімома пунктами статей про розтрату коштів та шахрайство в особливо великих розмірах. 

Прокурори вимагали довічного ув’язнення, проте суддя Льюїс Каплан зменшив тривалість покарання. За його словами, збитки кредиторів біржі сягнули 1,3 млрд $, інвесторів – 1,7 млрд $, клієнтів – 8 млрд $. Доведено 3 самогубства клієнтів, спричинені банкрутством FTX, реальна кількість подібних випадків може бути більшою.

В ході судового процесу Беркман-Фрід поводився нахабно, маніпулював учасниками, брехав, видавав себе за людину з психічними порушеннями і не визнав провини. Л.Каплан відмітив, що за 30-річний стаж суддівства ніколи не спостерігав такої спритності від обвинувачених.

FTX потрапила в поле зору журналістів, а згодом і слідства через скарги клієнтів на неможливість переведення цифрових активів у фіатні гроші. Скандал сприяв масовому виходу з криптобіржі інвесторів і вона впала.

З чого все почалося

Сем народився в родині американських вчених. В науку він не пішов, обрав фізико-математичний напрям. Геніальні математичній здібності посприяли успішній реалізації бізнесмена при операціях з цінними паперами та принесли мільйонні прибутки.

Згодом він побачив перспективу у криптовалюті та заснував власну біржу. Підключив до неї фонд Alameda Research та надав повний доступ до рахунків клієнтів. Саме ці кошти команда злочинця використовувала для ризикованого інвестування, поточних витрат та підтримки американських політиків. 

Багатомільярдні активи осіли в кишенях зловмисників, які купували нерухомість, підкуповували політичних діячів, витрачали на власне розкішне життя. Загальний обсяг статків колишнього мільярдера оцінюється у 17 млрд доларів, але офіційно поки довели наявність лише $100 000. 

Чи зможуть клієнти  повернути собі втрачені статки або частину з них, невідомо. Бенкман-Фрід заявляв, що повне відшкодування можливе. Проте ці твердження спростовує Дж.Рей, тимчасовий голова FTX. Серед постраждалих від криптоафери є і українські бізнесмени.

Ажіотаж на запчастини до танків, викликаний війною на Близькому Сходів та в Україні, призвів до буму в оборонній промисловості Попередня стаття Ажіотаж на запчастини до танків, викликаний війною на Близькому Сходів та в Україні, призвів до буму в оборонній промисловості
Кіт скетбордист, лижник та любитель катанні на каяку – ваш котик теж проявляє подібні таланти? Наступна стаття Кіт скетбордист, лижник та любитель катанні на каяку – ваш котик теж проявляє подібні таланти?
Згорнути