15 хв на купівлю-продаж автомобіля через застосунок Дія: як скористатись послугою

15 хв на купівлю-продаж автомобіля через застосунок Дія: як скористатись послугою

З грудня 2023 року у застосунку «Дія» запрацювала послуга онлайн перереєстрації транспортних засобів. Наразі продати чи купити через сервіс можна мопеди, мотоцикли та легкові автомобілі.

Така форма взаємодії між покупцями та продавцями має виключити корупційну складову, забезпечити юридичну прозорість угод, сприяти чесному ціноутворенні, завдяки відсутності посередників, та гарантувати придбання ТС, що не є предметом застави за кредитом, не перебуває у розшуку чи по ньому не відбуваються виконавчі впровадження.

Послуга Мінцифри доступна для авторизованих фізичних осіб в «Дії». Скористатись нею можна тільки 1 раз/рік. Вартість перереєстрації становить приблизно 1100 грн. В разі зміни номерів та формування паперового пакету  документів, логістичні витрати АТ «Укрпошта» на їх доставку новому власнику, складатимуть 294 грн. 

Інструкція для продавця  

Якщо людина продає автівку, необхідно:

  • зайти в меню свідоцтва про реєстрацію, обрати категорію «Продати ТС»;
  • прочитати умови продажу, погодитись з ними, підтвердити, що ТС «юридично чистий» і в цьому році це перша угода про продаж автомобіля;
  • вказати вартість;
  • вписати свої особисті дані та ознайомитись з угодою;
  • згенерувати QR-код або посилання на проєкт угоди та поділитись ним з покупцем.

Покрокові вказівки тим, хто купує автівку

Набувач послуги може перейти за посиланням або відсканувати QR, далі:

  • ознайомитись та погодитись з умовами договору;
  • позначити, чи залишається старий НЗ, чи бажає отримати індивідуальний або новий;
  • поставити позначку про ознайомлення з технічними характеристиками, станом та ціною машини;
  • погодитись на реєстрацію;
  • обрати пластикову або електронну версію техпаспорта (якщо необхідне свідоцтво, яке відображатиметься у «Дії», тоді тільки електронний варіант);
  • при виборі пластику або нового номерного знаку, треба внести персональні дані для транспортування Укрпоштою;
  • оплатити.

Тривалість автоматичної обробки заявки Єдиним держреєстром транспортних засобів займає чверть години. Можлива відмова у наданні онлайн-послуги, якщо у громадян виявляться борги по аліментах, несплачені штрафи чи рухома власність перебуває під арештом.

Якщо перевірка пройде успішно, засвідчення договору відбувається через «Дія.Підпис», потім сторони можуть обмінюватись грошима та ТС. Підписана документація потрапляє адміністратору сервісного центу МВС. Він закріпить обрані НЗ, роздрукує техпаспорт та відправить документи новому власнику національним оператором поштового зв’язку «Укрпоштою», доставлення відбувається впродовж 10 календарних днів.

Термін «обмежено придатний» для військовозобов’язаних скасовано: коли громадяни мають пройти повторний медичний огляд? Попередня стаття Термін «обмежено придатний» для військовозобов’язаних скасовано: коли громадяни мають пройти повторний медичний огляд?
Грошове стягнення 1342 грн за миття автомобіля в недозволеному місці: де не можна мити автівку Наступна стаття Грошове стягнення 1342 грн за миття автомобіля в недозволеному місці: де не можна мити автівку
Згорнути