Топ 10 найкорисніших для здоров’я фруктів

Топ 10 найкорисніших для здоров’я фруктів

Хто не любить фрукти? Не є таємницею, що їхня цінність не лише в неймовірних смакових якостях. Свіжі фрукти та ягоди – справжня скарбниця вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів та інших елементів. Дослідники виділяють 10 доступних фруктів, що мають особливу цінність для збереження та відновлення здоров’я.

Рідні та улюблені

Наша земля багата на різні фрукти. Всім відомий смак та корисні властивості наступних садових ласощів.

Груша

Кремній, мідь, кобальт, залізо, кремній – її головні скарби. У груші міститься небагато аскорбінової кислоти та вітамінів. Але великий комплекс мікроелементів робить її цінним помічником у лікуванні залізодефіцитної анемії, гастритів, кардіопатії, безсоння, хвороб печінки та сечостатевої системи.

Яблука

Обов’язково присутні в будь-якому вітчизняному саду. І це правильно. У яблучках містяться вітаміни C, B і K, клітковина, мікроелементи та антиоксиданти. З їхньою допомогою можна запобігти розвитку хвороби Альцгеймера, захворювань серця, діабету, онкологічних патологій. Пектин цілюще впливає на травлення та метаболізм.

Вишня

Неодмінний елемент літнього раціону. Низькокалорійна кисленька ягідка з багатющим вмістом вітамінів A, групи B і C, флавоноїдів, клітковини, бета-каротину та комплексу найцінніших мікроелементів. Її рекомендують людям із захворюваннями серцево-судинної, імунної та нервової системи, анемією. Вишню дуже цінують вагітні жінки завдяки тонізувальним властивостям та позитивному впливу на процеси внутрішньоутробного розвитку малюка.

Абрикос

Важко замінити за таких станів, як анемія, гіпертонічна хвороба, серцева недостатність, аритмії. Великий вміст вітамінів групи B, A, C, пектин, крохмаль, інулін, різні кислоти та мікроелементи здатні позитивно вплинути на організм при різних патологіях і поліпшити пам’ять та роботу центральної нервової системи. 

Слива

Також має виняткові цілющі якості. Вміст вітамінів групи P та комплексу мікроелементів допомагає зміцнити стінки судин, виявляє гіпотензивну дію, нормалізує процеси в нервовій системі, доброчинно впливає на травлення, допомагає розв’язати проблему закрепів та набряків. Сливи корисні при атеросклерозі, гепатитах, нефритах.

Тож не варто упускати шанс поправити здоров’я за допомогою смачного фруктового кошика.

Доступна екзотика

Деякі тропічні гості вже давно стали звичними та доступними.

Ананас

Ананас

Багатий на вітамін C, калій, магній, марганець, харчові волокна. Головна його цінність – бромелайн. Ця речовина розщеплює протеїни та ліпіди, зменшує виробництво та обсяг жирової тканини в організмі. Ананас стимулює та зміцнює імунітет, має протизапальну дію, виводить надлишок рідини та позбавляє від набряків. Він запобігає тромбозу судин, розріджує кров, позитивно впливає на мікрофлору травного тракту, оздоровлює центральну нервову систему. Після великих фізичних та інтелектуальних навантажень скибочка ананаса допоможе швидше відновитися та підніме настрій.

Грейпфрут

Цінний великою кількістю аскорбінової та фолієвої кислоти та калію. Завдяки цьому він розщеплює холестерин, зменшує його вміст в організмі та знижує артеріальний тиск. Його рекомендують людям, які страждають від сечокам’яної хвороби, ожиріння, патологій серцево-судинної та опорно-рухової системи. Крім того, грейпфрут ефективно регулює вміст цукру у крові. Багато хто відмовляється від вживання грейпфрута через гіркі плівки. І даремно. Це найкорисніша частина фрукта, що доброчинно впливає на обмін речовин, травлення, імунітет та рівень холестерину. Важко переоцінити її антиоксидантні властивості. А багато чоловіків вже давно познайомилися з цілющою властивістю плівок грейпфрута полегшувати похмілля.

Банани

Часто побоюються вживати через велику кількість вуглеводів. Але це неправильно. Пектин та вуглеводи регулюють вміст в організмі інсуліну та захищають від проблем з травленням. Вітаміни групи B та мікроелементи сприяють зміцненню імунітету, синтезу в організмі білків та вуглеводів, регуляції роботи серця та судин. Вживання бананів у розумних кількостях допоможе легко перенести інтенсивну фізичну та розумову роботу, заспокоїть нерви, підніме настрій та покращить сон.

Гранат

Містить цілий комплекс вітамінів та амінокислот, що зміцнюють імунну систему, центральну нервову систему та впливають на склад крові. Лікарі цілеспрямовано призначають його ослабленим пацієнтам і хворим, які страждають на анемії, простудні захворювання, патології серця й судин, захворювання шлунково-кишкового тракту. Гранат гарантує здоров’я шкіри та красу волосся, уповільнює процеси старіння, захищає від атеросклерозу, інфаркту, інсульту та хвороби Альцгеймера. Онкологи високо оцінюють його здатність гальмувати розвиток пухлин.

Лимон

Один з найпопулярніших фруктів завдяки широко відомим властивостям ефективно боротися із застудними захворюваннями та зміцнювати імунний захист організму. Але його користь для здоров’я не обмежується лише цим. Лимон містить просто неймовірну кількість різних вітамінів, мікроелементів і макроелементів. Завдяки цьому він дуже корисний при стресах, діабеті, хворобах травлення та серцево-судинної системи, авітамінозі, лікуванні травм та запалень. Він позбавляє сонливості й покращує якість нігтів. Майбутнім мамам лимон допомагає впоратися з токсикозом.

Користь фруктів вже давно не підлягає сумніву. Тож не треба нехтувати можливістю підтримати своє здоров’я таким смачним чином.

Трохи обережності не завадить

Упродовж всього року сучасний ринок пропонує багатий вибір різних фруктів. Важливо пам’ятати – найбільше користі для здоров’я принесуть фрукти, які вирощують у звичному для вас кліматичному регіоні. Але все добре в міру. Надлишок у раціоні деяких фруктів може перетворити їх корисні якості на фактор розвитку хвороб або спровокувати алергічні реакції. Їсти тільки яблука з яблучним соком може бути небезпечно. Будь-яка монодієта потребує обережного підходу та консультації з дієтологом. 

Наступна стаття Топ 8 інгредієнтів у косметиці, які можуть нашкодити здоров’ю людини
Згорнути